2015. június 16., kedd

Mit csináljak nyáron a gyerekkel?

Elkezdődött a nyári szünet. Minden évben előre eltervezem, mit fogunk csinálni nyáron, de idén valahogy nem sikerült időben kapcsolnom. Persze van néhány fix program, mint Balaton, angol tábor, vagy hévízi nyaralás, de a hétköznapokat is el kell tölteni valahogy értelmesen. 





Amit nem bírok elviselni az, ha semmi rendszer nincsen, és mindenki teng-leng, majd idővel előkerülnek a laptopok, ipad-ek, fülhallgatók, és mindeni lóg egész nap valamilyen eszközön. Na, én ezt nem engedem. Megbeszéltük a lányokkal, hogy minden hétfőn készítünk egy naptárat a hétre, így tudjuk magunkat tartani valamihez. Természetesen nem akarom minden percüket beosztani, vagy rájuk telepedni, de úgy gondolom, hogy valamilyen vezérfonal kell az élethez. Arról nem is beszélve, hogy megtervezzük a heti menüt, így előre be tudunk vásárolni, és nem kell gondolkodni minden nap az ebéden. Így is bőven jut idő olvasásra, játékra, pihenésre. 
Az eheti naptárunk így néz ki:



Nyilvánvaló, hogy be kell iktatni bizonyos kötelezően elvégzendő feladatokat, mint pl. gardróbban rendpakolás. Nem kell minden nap dolgozni, de szerintem nyugodtan segíthetnek a gyerekek az olyan munkákban, amely az ő dolgaikat érinti, ráadásul nekik is jó érzés utána, hogy csináltak valami hasznosat.  Hétfőn a kora délutáni órákban egyébként is a lakásban kellett maradnunk, annyira meleg volt, így legalább hasznosan töltöttük az időt, utána pedig kimentünk a kertbe játszani, fürdeni. Most végre szép rend van a gardróbjukban, kiselejteztük a kinőtt ruhákat, így több lett a hely is. 



Rendszeres nyári programnak terveztük közösen a főzőtanfolyamot. Mostanában többet sertepertélnek a konyhában, így azt találtuk ki, hogy a nyár folyamán megtanítok nekik néhány alapvető ételt elkészíteni, mint pl. a húsleves, csirkepörkölt, vagy palacsinta. Nem akarok mindent rájuk zúdítani, de ha 4-5 ételt elkészítünk közösen a nyár folyamán három-három alkalommal, akkor pont meg is tanulják azokat elkészíteni. Egy-egy füzetet is nyitottak a receptek pontos leírásához, de ugye a gyakorlat teszi a mestert.



Rendszeres nyári programnak terveztük a lábtornát is. Kiskorukban sokat csináltuk, de amióta Dorottya megszületett, azóta valahogy elmaradt. Most kaptunk az oviban új lábtornagyakorlatokat tartalmazó papírt, így azt kezdtük el csinálni. Jó közös program, sokat nevetünk közben.



Rendszeres nyári program lehet a közös biciklizés, mert egészséges, és nagyon jó időtöltés. Sajnos azt is csak délelőtt vagy késő délután lehet űzni, ha hőség lesz.

Egyéb ötletek:

  • Gyurmázás saját készítésű gyurmával. Receptet itt találsz.
  • Bábszínház és bábok készítése otthon. Leírását itt találod.
  • Fejlesztő játék, melyet közösen el tudunk készíteni a gyerekkel. Leírását itt találod.
  • Kavicsok festése, inspirációt itt találsz.
  • Készíthetünk krumplinyomdát, és nyomdázhatunk
  • Vízparti program lehet úszómécses készítése.
  • Diavetítőzés délután besötétített szobában.
  • Sütögetés, bográcsozás a kertben, vagy valahol a természetben.


Ha neked is vannak jó ötleteid, oszd meg velünk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm szépen, hogy hozzászólásoddal segíted a blogom tartalmasabbá és érdekesebbé válását! :)